Kavimler Göçü

Mustafa Ozan
3 min readJul 14, 2020

--

Kavimler Göçü Giriş Bilgileri

Kavimler Göçü Avrupa’ya yapılan şiddetli insan göçüdür. 350–800 yılları arasında yaşanmıştır. Bugünkü Avrupa’nın etnik düzenini belirlediği için tarihte çok önemli bir olay olarak kayıtlara geçmektedir. Tarihte çok önemli bir olay olarak bilinmesinin nedenlerin den birisi de bu göç sayesinde İlk Çağın kapanıp Orta Çağ’ın başlamış olmasıdır. Türklerin çeşitli sebeplerden dolayı anayurtlarından ayrılmaları ile başladığı söylenilebilir. Kavimler Göçü ilk dönem ve ikinci dönem olarak ikiye ayrılmaktadır. İkinci dönem, Kavimler göçünün devamı niteliğindedir. Aynı zamanda II. Kavimler Göçü olarak vurgulanan olay 5. yüzyıl başlarında Uldız/Yıldız komutasındaki Hun kuvvetlerinin Vandallar’ın bir bölümü ile Vizigotlar’ın İtalya’ya göç etmelerine sebep olan akınlardır.

Göçler konusunda araştırma yapan bilim adamlarına göre hiçbir kavim keyfi olarak bulunduğu yerden bir başka yere hareket etmemiştir. Nitekim insan topluluklarının yaşadıkları yerleri terk edip buralardan geri dönmemek üzere ayrılmaları hem toplum psikolojisi hem de ekonomik, siyasi, askeri buhranlara neden olmuştur.

Murat bardakçı Kavimler Göçü Hakkında “Avrupa’nın altını üstüne getiren, tarihin en güçlü devletlerinden olan Roma İmparatorluğu’nu yerle bir eden, antik milletleri melezleştiren, ortaya yeni milletler çıkartan, hattâ sadece Avrupa ile sınırlı kalmayıp günümüz dünyasının da ırklarının, milletlerinin ve cinslerinin temelini atan hadisedir…” ifadelerini kullanmıştır

Kavimler Göçü Haritası

Kavimler Göçü

Türklerin önlerinde bulunan Germen kavimlerini batıya doğru itmeleri, bu kavimlerin Roma İmparatorluğu’nun sınırlarını tehdit etmesine neden olmuştur. Kuzey Hun Devleti’nin yıkılışından sonra bazı Türk boyları batı yönünde hareketlenerek Seyhun Nehri’nin batısında, Kuzey Kafkaslar’da ve Dinyeper Nehri civarında yerleşmişlerdir. Bahsi geçen Türklere liderlik eden komutan Balamir’dir. Hun boyları ilerleyerek 374 yılında Volga nehrine kadar uzanan bölgeye yerleşmişlerdir. Aynı yıl içinde Ostrogotları 375 yılında da Vizigotlar’ın devletlerini yıkması bu Germen kavimlerinin batıya göç etmelerine sebep olmuştur. Bu olay 1. Kavimler Göçü olarak bilinir. 5. yüzyıl başlarında Uldız/Yıldız komutasındaki Hun kuvvetlerinin Vandallar’ın bir bölümü ile Vizigotlar’ı yenerek bunların da batıya doğru göç etmelerini sağlamıştır. 1. Kavimler Göçü ile 2. Kavimler Göçü olayları arasında yıl farkı çok görünse de o zamanlarda tüm Avrupa’yı gezecek kadar yer değiştirilmesi gereken göçler uzun zaman alırdı. Bu nedenle 1. Ve 2. Kavimler Göçü olayları üst üste gelmiş gibi bir etkiye sahip oldu. Vandal, Alan, Süeb ve Vizigot toplulukları İspanya’ya, Angıllar ve Saksonlar ise Britanya’ya göç ederek. Şuan ki İspanyollar ve İngilizlerin ilk atalarını ortaya çıkarmıştır.

Kavimler Göçü Batı Hun İmparatorluğu’nun çöküşüne zemin hazırlamıştır. Ancak Batı Roma’nın birçok sıkıntısı zaten bulunmaktaydı. Batı Roma kendi içinde sık sık karışıklıklar yaşamakta, ayaklanmalar ile ilgilenmekteydi. Aynı zamanda Sasaniler ile olan mücadeleleri sonucu ordusunda bir zayıflama görülmüştür. İmparatorluk bu olumsuz gelişmeler yüzünden askeri alanda büyük harcamalar yapmış, ekonomik alanda ise sıkıntı çekmiştir. Bu nedenle halka ağır vergiler yüklemişlerdir. Yani imparatorluk sırada siyasi, ekonomik, askeri, dini sıkıntılar çekmiş, güçlü bir düşman olan Sasaniler ile uğraşmaktan çok yıpranmıştı. Bunların üstüne birde Kavimler Göçü ile uğraşmak zorunda kalmış ve bu da imparatorluğun son nefesini vermesine neden olmuştur.

Batı Roma’da ki ayaklanmalar arasında en şiddetli olan Vizigotlar’ın çıkardığı isyandır. Vizigotların ayaklanmasını dindirmek için Batı Roma Avrupa Hun İmparatorluğundan yardım istemiştir. O zamanlık Batı Roma ile iyi Doğu Roma ile kötü geçinmek isteyen Avrupa Hun Devleti yardım çağrısına olumlu tepki vermiş ve isyan’ın bastırılmasında önemli rol oynamıştır.

Aynı zamanda Vizigotlar’ın bazıları Doğu Romaya ulaşmış. Ancak Doğu Roma Vizigotlara karşı sert bir tutum sergileyerek saldırmıştır. Vizigotlar bunlara karşı cüretkar davranarak Kavimlerini bozan Hunlarla ittifak kurup Doğu Roma’ya saldırmışlardır. Yapılan ittifak ile Trakya yağmalandığında zamanın Doğu Roma İmparatoru Valens büyük bir ordu toplayarak Hun ve Vizigot birliklerine saldırmışlardır. Ancak 378 yılında Vizigot ve Hun birlikleri Hadrianapolis Muharebesin den galip çıkmışlardır. Bu öyle bir savaştır ki tarihçiler bu savaşı Doğu Roma’yı bitiren savaş derler. Bu savaş sonucunda Doğu Roma İmparatoru Valens ölmüş ve Roma ordusu gücünün 3’de 2 sini kaybetmiştir. Bu savaştan sonra Doğu Roma tekrar eski gücüne dönememiştir. Ancak Valens den sonra tahta çıkan 1. Theodosius tahta çıktığın dan beri Vizigot ve Hun birlikleriyle çarpışmış ve bu birlikleri geri püskürtmüştür. Tüm bunlar olurken Avrupa Hunları merkezi bir otorite ile yönetilmiyordu.

KAYNAKÇA:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Kavimler_G%C3%B6%C3%A7%C3%BC

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/444170

https://www.haberturk.com/yazarlar/murat-bardakci/1124196-kavimler-gocu

https://www.youtube.com/watch?v=G57NGyEeAXs&t=601s

http://www.avrasyad.com/Makaleler/1224507622_504.%20%20Hac%c4%b1%20%c3%87oban%20%2057%20-68.pdf

https://www.kulturportali.gov.tr/Common/DownloadFile.aspx?f=1.4.KavimlerGVeDouVeOrtaAvrupadaTrkler_20150708113036115.pdf

--

--