Malazgirt Meydan Muharebesi

Mustafa Ozan
3 min readJul 14, 2020

--

Malazgirt Meydan Muharebesini Anadolunun kapılarını Türklere açan bir savaş olarak biliriz. Bu yanlış bir bilgi değildir. Ancak Malazgirt Meydan Muharebesinden önce de Anadoluda bazı Türklerin var olduğunu bilmekteyiz. Malazgirt Meydan Muharebesinden önce herhangi bir Türk Devleti Anadoluda değildi. Ancak bazı türk toplumları Malazgirt Savaşından öncede Anadoluda yer alıyordu.

MALAZGİRT MUHAREBESİ ÖNCESİ BİZANS İMPARATORLUĞUNUN DURUMU:

Malazgirt Muharebesi öncesinde Bizans İmparatorluğu için bir diriliş söz konusuydu. 11 Yüzyılın başlarında Makedonya sülalesinden 2. Basileus var.

Basileus iktidarı zamanında Bizans tam bir Rönesans dönemi yaşadı. İlim ve iktidar konusunda çok ilerledi,Bulgarları yendi,Giriti ve Müslümanlardan da Kıbrıs’ı geri aldı. Bu yaşanan olaylara baktığımızda 2. Basileus Bizansta Rönesans yaratan bir kişidir. Ancak 2.Basileus un 1025 yılında çocuksuz olarak ölmesinin ardından Bizansta iktidar karışıklığı ortaya çıkar. 1025–1089 yılları arasında toplam 13 tane hükümdar Bizans tahtına geçmiştir. Tahta geçen 13 kişi arasında ikiside Kadındır.

İktidar karışıklığının sonunda başa geçen kişi Romanos Diogenes tir. Malazgirt Meydan Muharebesi Romanos Diogenes zamanında gerçekleşmiştir. Romanos Diogenes in Türkçeye çevrilmiş adı Romen Diyojen’dir.

MALAZGİRT MEYDAN MUHAREBESİ:

Malazgirt Meydan Muharebesi 26 Ağustos 1071 yılında Büyük Selçuklu Hükümdarı Alp Arslan ile Bizans İmparatorluğu Hükümdarı Romen Diyojen arasında gerçekleşmiştir. Selçuklu Devleti 10.000 askeri ile 200.000 askeri olan Bizans’ı yendi. Bizans İmparatorluğu askerlerinin büyük bir kısmı kaçmıştır. Hatta Muharebe esnasında, Bizans birliklerinde yer alan Peçenek ve Kumanlar savaşta Selçuklu tarafına geçmiştir. Peçenek ve Kumanlar savaş öncesinde Bizans tarafındaydı. Ancak savaş başladıktan sonra taraf değişikliği yaptılar.

Malazgirt Meydan Muharebesinden önce Alp Arslan Romen Diyojene barış antlaşması teklif etmiştir. Ancak Romen Diyojen bu antlaşmayı kabul etmeyip Alp Arslan ile olan ilişkilerini daha da germiştir. O zamanlarda Anadolu çok değerli bir toprak değildi. Alp Arslan’ın da aklında Anadolunun tamamını almak gibi bir amaç yoktu. Alp Arslan Suriye ve Mısır gibi toprakların peşindeydi. Suriye ve Mısır topraklarını almakta da başarılı oldu. Ancak Alp Arslanın tahmin bile etmeyeceği bir olay gerçekleşti. Türkler Anadolu da yıllarca tutundu. Elbette Türklerin Anadolu da yıllarca tutunacağını Alp Arslan bilmiyordu.

Miryokefalon Muharebesi:

Türklerin Malazgirt Muharebesi ile girdikleri Anadolu da kalıcı oldukları Miryokefalon Muharebesi ile belli oldu. Bu nedenle Miryokefalon Muharebesi için Anadoluda Türklerin iktidarını sağlamlaştıran ve kalıcı olduğunu kanıtlayan bir savaştır diyebiliriz.

ROMEN DİYOJEN’İN ESARETİ:

İmparator Romen Diyojen ile Alp Arslan arasında şu diyoloj geçmiştir:

Alp Arslan: “Eğer ben senin önüne esir olarak getirilseydim ne yapardın?”

Diyojen: “Ya öldürürdüm ya da zincire vurup Konstantinopolis sokaklarında gezdirtirdim.”

Alp Arslan: “Benim vereceğim ceza çok daha ağır. Seni affediyorum, ve serbest bırakıyorum.”

Alp Arslan ona makul bir naziklikle muamele etti ve ona barış antlaşması önerdi. Romanos bir hafta boyunca Sultan’ın esiri olarak kaldı. Cezası sırasında, Sultan bazı diyarların teslim olması karşılığında Diyojen’e Sultan’ın masasında yemek yeme izni verdi. Alp Arslan Romanos’un hürriyeti için 1.5 milyon altın istedi, fakat Bizans bir mektupla bunun çok fazla olduğunu belirtti. Sultan da 1.5 milyon istemek yerine her yıl toplam 360.000 altın isteyerek kısa-vadeli harcamalarını kesmiş oldu. Sonunda, Alp Arslan Romanos’un kızlarından birisiyle evlendi. Sonra Sultan Romanos’a bir sürü hediyeler verdi ve İstanbul yolunda onun yanına eşlik etmek üzere 2 komutan ve 100 Memlük askeri verdi. İmparator planlarını yeniden kurmaya başladıktan sonra, otoritesinin sarsılmış olduğunu gördü. Özel muhafızlarına zam vermesine karşın Dukas ailesine karşı savaşlarında üç kez yenildi ve tahttan indirilip, gözleri çıkartılıp Proti adasına sürüldü; kısa bir süre sonra gözleri kör edilirken bulaşan enfeksiyon sonucu öldü. Romanos Anadolu’ya son ayak bastığında yüzü yara bere içindeyken eşeğe bindirilip gezdirilmişti.

KAYNAKÇA:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Malazgirt_Meydan_Muharebesi

İlber Ortaylı — Türklerin Tarihi

--

--